Sveriges Mjölkbönder Ordf:
Stefan Gård
Tolerud gård
661 92 Säffle
Tlf 070-62 222 33
stefan.gard@hotmail.com

Kritik mot den ”svenska modellen”

På jordbruksaktuellts hemsida kunde man igår läsa en krönika skriven av Erik Brink med titeln: ”Den misslyckade svenska modellen” där han går till skarp kritik mot de svenska mervärdena i livsmedelsproduktionen.

Erik skriver att ”Marknaden värdesätter inte de så kallade svenska mervärdena till merkostnaden att producera dem. Ska den svenska modellen finnas kvar är det dags för skattebetalarna att ta notan”.

Sveriges Mjölkbönder välkomnar denna debatt. Mervärden är i våra ögon ett tomt ord. Vi bönder skapar mervärden åt handeln och konsumenterna men vi får inget ut av det. Så länge vi inte får betalt för de mervärden vi lägger i våra produkter är det inget mervärde för oss! Vi tror att det krävs ett krafttag genom hela kedjan, från producent till konsument. Som producenter kan vi vara effektiva på gårdsnivå men priset på den vara vi säljer kan vi inte styra. Mejeriledet måste bidra på sitt sätt med innovation, produktutveckling och öka sin förmåga att förhandla om priser. En ökad kommunikation och kunskap gentemot konsument och handel är också nödvändigt.

Avslutningsvis skriver Erik Brink i sin krönika att om vi vill ha en svensk levande animalieproduktion i framtiden så måste de obetalda svenska mervärdena ersättas. Eftersom marknaden inte klarar av detta är det enligt Erik Brink dags för skattebetalarna att ta notan. Mycket tänkvärt!


Skriv en kommentar


Tipsa en vän om denna nyhet:


« Visa alla nyheter
« Prenumerera
Publicerad 2010-10-15, 14:36
Uppdaterad 2010-10-15, 14:36

Annonser

Fond för mjölkbönder!

Nu finns möjlighet för dig att få ekonomisk hjälp att driva viktiga frågor vidare. Läs mer!

-------------------------

-------------------------