Sveriges Mjölkbönder Ordf:
Stefan Gård
Tolerud gård
661 92 Säffle
Tlf 070-62 222 33
stefan.gard@hotmail.com

8 punkter att tänka på när du kontrolleras av länstyrelsen

 

Ta kontroll över kontrollen

Antingen har du nyligen haft en inspektion på gården, eller så kommer du snart att få se en bil på gårdsplanen med logotyp på sidan. Så sant som det gamla ordspråket ”Bättre att förekomma än att förekommas” är det också en röd tråd i EU:s syn på framtiden, men då heter det ”Prevention is better than cure”. Vilket tillsammans pekar på att det alltid är en god idé att vara förberedd.
1. Är inspektionen oanmäld? Säg välkommen tillbaka om du är mitt uppe i viktigt arbete. Även om det gäller en timme eller två, eller till nästa dag. Du kan få höra förtäckta hot om att du ”vägrar kontroll” men du behöver verkligen inte släppa allt du har i händerna för en oanmäld kontroll. Det är alltid bra att ha någon vid sin sida, ring upp någon du känner eller ta med en anställd som medföljare under kontrollen. Be denne att lyssna noga men inte prata i onödan.
2. Ta det lugnt och metodiskt inledningsvis – ta därför god tid på dig att bekanta dig med situationen. Är du det minsta tveksam, be att få se tjänstelegitimation, och behåll eventuella visitkort.
3. Se till att du är helt säker på vad kontrollen avser. Be om en detaljerad beskrivning. Finns det anonyma klagomål med i bilden? Be att få se de handlingar som upprättats på kontoret, läs igenom noga.
4. Rör det djurhållning med smittorisker ska självklart skyddskläder användas, och rena stövlar är ett måste. Be att få se sulorna. Det är inte ohövligt – utan visar att du har ett systematiskt förhållningssätt för att förhindra smittspridning.
5. Säg till att ni går tillsammans, om det är fler inspektörer, och om bilder tas så ska varje bild motiveras direkt på plats. Inget semestertrippfotograferande på min gård!
6. Be om en skriftlig sammanställning över kontrollen redan på plats, innan inspektörerna lämnar gården. Den kan vara handskriven, och i flera fall krävs att myndigheten lämnar en rapport på plats för dig att skriva under.
7. Om det visar sig att myndigheten riktar kritik emot din verksamhet och kommer med beslut eller förbud är det alltid bra att ta hjälp från något håll för att analysera situationen och lägga upp en strategi för att möta framtiden.
8. Slutligen är det värt att nämna att kontroller är en naturlig del av att vara företagare, du behöver inte gilla situationen men du måste acceptera den.

Artikeln är skriven av EU-bonden Jan-Erik Andersson


Skriv en kommentar


Tipsa en vän om denna nyhet:


« Visa alla nyheter
« Prenumerera
Publicerad 2019-03-13, 13:10
Uppdaterad 2019-03-13, 13:10

Annonser

Fond för mjölkbönder!

Nu finns möjlighet för dig att få ekonomisk hjälp att driva viktiga frågor vidare. Läs mer!

-------------------------

-------------------------