Sveriges Mjölkbönder Ordf:
Stefan Gård
Tolerud gård
661 92 Säffle
Tlf 070-62 222 33
stefan.gard@hotmail.com

”Arlatjänstemannen” – nytt kvalitetsprogram inom Arla?

”Arlatjänstemannen” – nytt kvalitetsprogram inom Arla?

Arla har under decennier utökat kontroll- och regelverket ”Arlagården” gentemot bönderna, alltid med motiveringen att det är nödvändigt ur konsumentperspektiv och för varumärket Arla. Senast förra veckan dök ett papper upp om produkter som blivit förbjudna att använda på gårdarna.

Om en bonde gjort fel enligt ”Arlagården”, och samtidigt dessutom skulle varit orsaken till mediadrevet vi nu sett, skulle den bonden med största sannolikhet tvingats avgå som bonde omedelbart. Därmed inget ont om Arlagården utan vi bönder försöker så gott vi kan följa alla regler i tron att detta kvalitetsprogram har varit så värdefullt och viktigt. Nu visar det sig att det inte är bönderna som skapar dåliga rubriker om Arla utan det gör tjänstemännen själva.

När nu media rapporterat om häpnadsväckande slöseri med böndernas pengar, samtidigt som bönderna går på knäna på grund av lågt mjölkpris, vet vi en sak med säkerhet. Det är att det har lagts och kommer att läggas mycket tid och konsulttimmar på att försöka sopa igen spåren från Arlas ”bränna-böndernas- pengar-kultur”. Många snälla och godtrogna förtroendevalda kommer på kretsmötena ställa upp och försöka rättfärdiga personalens agerande.

Men detta kommer inte att lyckas så bra den här gången. Den kultur som nu avslöjats inom Arla har tydligen pågått under många år och sätter djupa spår i förtroendet för tjänstemännen. Den ytterst ansvariga är VD och det minsta man kan begära från Arlas styrelse, för att försöka reparera förtroendet, är att de omedelbart avsätter honom.   

En konsekvens till, förutom att VD får sluta, vore att Arlas styrelse införde ett kvalitetsprogram som de kan kalla för ”Arlatjänstemannen”. Det bör inte enbart vara bönder som riskerar att uteslutas ur Arla om de gör fel, det ska även högst ansvariga tjänstemän känna av.

 

Stefan Gård Ordf. Sveriges Mjölkbönder


Skriv en kommentar


Tipsa en vän om denna nyhet:


« Visa alla nyheter
« Prenumerera
Publicerad 2016-02-05, 07:17
Uppdaterad 2016-02-05, 07:17

Annonser

Fond för mjölkbönder!

Nu finns möjlighet för dig att få ekonomisk hjälp att driva viktiga frågor vidare. Läs mer!

-------------------------

-------------------------