Sveriges Mjölkbönder Ordf:
Stefan Gård
Tolerud gård
661 92 Säffle
Tlf 070-62 222 33
stefan.gard@hotmail.com

Årskrönika

Nu krävs nya tag!!

Mjölkkris och ett enormt samhällsengagemang

Så har ännu ett år gått i tiden. Ett år som redan innan start var ett så kallat "mjölkkris" år. För dom oinvigda så har det mer eller mindre varit mjölkkris i Sverige senaste tio-årsperioden. Det konstiga är bara att vi mjölkbönder tycks vara för få för att få till en långsiktig förändring som leder till konkurrenskraft!

Eller är vi egentligen det? Om det är något år som debattartiklarna duggat tätt i mjölkens namn är det väl ändå 2015?

Vi har ett enormt stöd i ryggen. Ändå händer ingenting. Eller ja, det händer en hel del. Men det räcker inte, tyvärr.

2015 inleddes med en mjölkens dag, anordnat av KD, där branschen bjöds in till samtal i riksdagens hjärta. Dock sitter inte KD i regering och regeringen valde därför att inte delta. Väldigt snart därpå tillkallade ändå Landsbygdsminister S-E Bucht till egna krismöten i mjölkens namn. Vi hade styrelserepresentanter på ett tio-tal möten. Tre arbetsgrupper tillsattes, EN MILJARD utlovades i media för insatser till mjölkbönderna i en lista omfattande på ca 70 punkter. 70 punkter där i princip alla uteslöt politiken och såg till verktyg vi mjölkbönder redan sitter på, som tex rådgivningspaket...

Den punkt med störst slagkraft var lånegarantierna på 500 miljoner som långt om länge slutade i totalfiasko. Vi kanske borde vara nöjda med att Norrlandsstödet ökade med 14 miljoner, dieselskatthöjningen sköts upp ett år och att staten tillförde ca 70 miljoner till EU:s redan 70 miljoner i statligt stöd?

Centerpartiets önskemål var i början av året en frivillig krona från konsumenten för var såld liter mjölk...
Ingenting om vad politiken själv kunde göra, men leva på nåd kan vi få göra i en marknad där staten givit oss högre kostnader för produktion... Lika illa som dom åtta år av otillräcklig handlingskraft som lett oss in i detta kaos!

Vidare ifrågasatte Liberalerna hela mjölkkrisscenariot. "Mjölken har blivit billigare för barnfamiljer". Har den verkligen det? Eller är det endast mjölkbondens ersättning som sjunkit? En annan fråga vi vill ställa till Liberalerna är hur man ser på Sveriges högre skattetryck och regelverk som definitivt inte vandrar hand i hand med en fri marknad?!

 

Arla hårt granskat

Vårt tunga år har även lett till diverse granskningar av vår största mejeriförening, Arla. Skandaler efter skandaler har rullats upp och det har blivit pinsamt tydligt hur tungrott Arla är för den som har en idé till förändring och hur dålig marknadsföljning man har. Det självklara borde vara att betala sina leverantörer efter vad deras mjölk genererar på marknaden. Att dela upp intäkter på samtliga leverantörer, oavsett krav på mjölken och därmed produktionskostnad, är i det närmaste ett kommunistiskt synsätt på marknaden. Oavsett kvalite och konsumenters extra betalningsvilja, så är all mjölk av samma värde sägs det...

I slutet av året har ändå konsumentmakten lett till att en del affärskedjor inlett kampanjer på "En krona mer för mjölken direkt till bonden". Vi får även kontinuerligt frågor på vad man kan göra för att rädda Svensk mjölkproduktion och var man kan köpa lokala alternativ.

Butikernas mjölkkrona på dryckesmjölken har så långt givit ca 3 öre/liter mjölk till bonden. Många bäckar små och konsumenternas stöd känner vi åtminstone av medialt, men vi fattas runt 1,5 (!) krona till per liter för LÅNGSIKTIG LÖNSAMHET!

 

Missvisande miljödebatt

Vi har även haft en miljödebatt där en kos fis verkar spela större roll än diverse fritidsaktiviteter. Det bör nämnas att kons födoämnen binder CO2 och att livsmedel tillhör den del av vår konsumtion vi behöver för att överleva. Det kan säkert irritera en del, men en flygplanssemester binder varken CO2 eller är nödvändig för överlevnad. Organisationer mot animaliekonsumtion har återigen lyckats väl.

 

Nya tag!

NEJ! Vi ska vi inte nöja oss med detta! Vi ska inte nöja oss med lite kaffepengar från politiker och handel! Eller en vinklad miljödebatt!

Dom 140 miljoner vi fått under hösten i extra stöd försvann fort i räntekostnader när ordinarie EU-ersättningarna drog ut på tiden ett antal månader! Vi sitter fortfarande på diverse regler och ett skattetryck som skulle fungera väl i en stängd marknad.

Ska Svenska bönder få vara EU-medborgare fullt ut eller inte? Det är frågan politiker borde ställa sig!

Pengarna på kontot är slut, checkräkningskrediterna fulla och EU pengarna så sent utbetalda att nästa års lån på EU-ersättningen är i fara!!
Inte nog med det, allmänheten börjar nästan tro att krisen är över p.g.a dom kaffesmulor stat och handel givit oss.

Den 14:e Januari är det åter dags för mjölkens dag mitt i riksdagens hjärta i Stockholm.

Kom dit! Slå näven i bordet! Var med oss och Kräv en nödvändig förändring!


Plats: Riksdagshuset östra, Mittpoolen

Tid: 14 Januari, kl 13:00-15:50


Skriv en kommentar


Tipsa en vän om denna nyhet:


« Visa alla nyheter
« Prenumerera
Publicerad 2016-01-02, 15:46
Uppdaterad 2016-01-02, 15:46

Annonser

Fond för mjölkbönder!

Nu finns möjlighet för dig att få ekonomisk hjälp att driva viktiga frågor vidare. Läs mer!

-------------------------

-------------------------