Sveriges Mjölkbönder Ordf:
Stefan Gård
Tolerud gård
661 92 Säffle
Tlf 070-62 222 33
stefan.gard@hotmail.com

GDT, när upphör prisfallet?

Ange ingress

GDT

Auktionerna på GDT (global dairy trade) brukar vara en bra indikator på var mjölkpriset är på väg. Dels p.g.a det talar om hur utbud/efterfrågan står sig på världsmarknaden och dels för att Arla säljer en stor del av sin export den vägen.

Strax innan EU:s kvotsläpp hade vi en något uppåtpekande trend. Detta främst för att NZ gick in i sinperiod. Diverse branschföreträdare gick ut med att botten var nådd. Därefter släpptes kvoterna inom EU och mjölken svämmade över i Europa. Nu är Nya Zeeland igenom sin minst produktiva period på året och priserna på GDT har ökat takten neråt.

 

Skakigt på börserna i övrigt

Att säga hur mycket mer Arlas avr.pris kommer falla innan det vänder är omöjligt av en del olika anledningar. Några är att vi fortfarande är inom en fallande trend på GDT (och förmodligen några auktioner framöver), man brukar säga att avr.priset rör sig 6 månader efter världsmarknaden (mycket p.g.a dom långa kontrakten) och världsmarknaden är i övrigt skakig. Efter greklandskrisen har Arla aviserat att man upphört med försäljning dit. Samtidigt har Shanghai och Shenzhen börserna fallit med ca 30% vardera jämfört med kursen för 30 dagar sedan. Det bör även nämnas att dessa två börser gått extremt starkt i jämförelse med andra börser senaste året. Men huvuddelen av mjölkexporten går till Kina och viss inverkan har oron i Kina på GDT.

Det fortsätter vara skakigt på världens börser och det återstår att se ifall Greklands utträde ur euron (som är det troligaste på lite sikt) leder till en rejäl börskrasch eller bara en dipp. Dippen som följde på världens börser efter nyheten om att Grekland ställde in sina betalningar och att deras banker stängde verkar nu ha återhämtat sig. Men en ev. börskrasch lär ha följden att GDT stannar på en låg nivå längre. I nuläget kan man förvänta sig ett lågt världsmarknadspris på mjölk åtminstone tills NZ närmar sig en ny sinperiod.

 

Tryck här för snabblänk till GDT


Skriv en kommentar


Tipsa en vän om denna nyhet:


« Visa alla nyheter
« Prenumerera
Publicerad 2015-07-15, 17:12
Uppdaterad 2015-07-15, 17:12

Annonser

Fond för mjölkbönder!

Nu finns möjlighet för dig att få ekonomisk hjälp att driva viktiga frågor vidare. Läs mer!

-------------------------

-------------------------