Sveriges Mjölkbönder Ordf:
Stefan Gård
Tolerud gård
661 92 Säffle
Tlf 070-62 222 33
stefan.gard@hotmail.com

Lydiah Wålsten, Timbro, tar också upp dom tre punkterna i expressen debatt

En röst beslutsfattare tar efter

Lydiah Wålsten, kommunikationsansvarig på Timbro med ansvar för konkurrensfrågor, skriver sin ståndpunkt om mjölkkrisen i en debatt artikel på expressen 11/8-15.

Hon är 100% inne på att sänka kostnaderna. Visst kan vi även satsa på att höja intäkterna. Men det lär inte rädda några företag när politiker och LRF företrädare istället för att företräda lika villkor, rekommenderar konsumenterna att köpa mer Svenskt.

"Sverige är det dyraste landet i EU att producera mjölk i. Våra politiker har skapat en lyxfälla. Det handlar om vår dieselskatt, som är avsevärt högre än andra länders. Det handlar om den dominerande aktören Arlas GMO-förbud, som driver upp foderkostnaderna och det handlar om beteskravet, som kräver ökade arbetsinsatser."

"Höj för all del priset på svensk mjölk. Men bli inte förvånade om den enda effekten är att andra länders mjölk börjar säljas mer, även som drickmjölk, sannolikt genom att våra stora livsmedelskedjor introducerar egna märken. Nej – vill man rädda de företag som Sveriges bönder bedriver: sänk kostnaderna. Ska svenska bönder överleva behöver vi närma oss övriga EU-länder. Vill man istället behålla exakt de djur- och miljöskyddsregleringar som vi har idag, får man acceptera att det svenska lantbruket krymper till en dockskåpsverksamhet.

Det handlar om företagande och konkurrenskraft. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht behöver berätta för väljarna att det finns en avvägning mellan en levande landsbygd och världens striktaste miljö- och djurskyddskrav. LRF, böndernas intresseorganisation, måste sluta kalla de hårda regleringarna av jordbruket för "svenska mervärden" eftersom affärerna uteblir."

 

För att läsa hela artikeln tryck härSkriv en kommentar


Tipsa en vän om denna nyhet:


« Visa alla nyheter
« Prenumerera
Publicerad 2015-08-12, 14:35
Uppdaterad 2015-08-12, 14:35

Annonser

Fond för mjölkbönder!

Nu finns möjlighet för dig att få ekonomisk hjälp att driva viktiga frågor vidare. Läs mer!

-------------------------

-------------------------