Sveriges Mjölkbönder Ordf:
Stefan Gård
Tolerud gård
661 92 Säffle
Tlf 070-62 222 33
stefan.gard@hotmail.com

Mjölkbönder vill slå sig fria (Artikel från ATL)

Vid stämman i morgon kan Sveriges Mjölkbönder fatta ett historiskt beslut: Att göra direktaffärer med handelskedjorna och därmed hoppa över det egna industriledet.

Artikeln finns att läsa i sitt originalursprung på:
http://www.atl.nu/lantbruk/mj-lkb-nder-vill-sl-sig-fria

 
Jakob Olai från Vikingstad utanför Linköping
vill vara med och förändra villkoren för 
lantbrukskooperationens mjölkbönder. 
På hans Marås gård samlas i morgon Sveriges
Mjölkbönder till stämma. De kan fatta ett
beslut som helt ändrar förutsättningarna för
honom och gårdens 800 mjölkkor.

Foto: Lasse HejdenbergMjölkböndernas idéer om hur producenternas ställning ska stärkas att revolutionera den svenska kooperationen.

En nödåtgärd

De kooperativa principerna lever kvar i sitt urtsprungsskick och än i dag står europeiska lantbrukskooperativ för 70 procent av livsmedelsproduktionen.

Men nu växer krafter bland den svenska lantbrukskooperationen, kanske en av de starkaste i Europa, för att förändra villkoren radikalt.

– Nöden är uppfinningarnas moder, säger Stefan Gård, ordförande i Sveriges Mjölkbönder,när han och styrelsekollegan Jakob Olai berättar för ATL om de ännu hemliga förhandlingarna med detaljhandelskedjorna om att sälja mjölken direkt till dem.

– Det kommer att förvandla dagens mejeriindustri till en slags spotmarknad, dit man säljer mjölken man inte annars blir av med, fyller Jakob Olai i.

– Det fina blir då att vi inte får pengarna som blir över utan vi får fullt betalt av handeln. Då får industrin det som blir över i stället, och handeln kommer säkert att vara tuffare mot dem än vad vi bönder kan vara.

Inga nya investeringar

Affärerna med handeln blir sannolikt rena pappersaffärer, varför inga nya investeringar i transport- och logistiklösningar kommer att krävas.

Mer eller mindre, direkt eller indirekt, påverkas alla mejeriföreningars betalningsförmåga av världsmarknadspriserna som det ser ut dag.

– Idag är det tvärtom, över tid betalas vi pulverpriser, säger Jakob Olai.

Tanken är kanske lika genial som galen, men i de delar som går att överblicka i dagsläget verkar de helt möjliga och genomförbara. Det finns en hake, dock.

Måste med på tåget

Handeln, som utpekats som primärproducenternas störste fiende, måste vara med på tåget.

– Det här är nytt för handeln också, men de är spontant intresserade. Och de börjar också förstå att händer inget så är det ute med svensk mjölk, säger Stefan Gård.

– Visst tjänar de pengar, men jag tror inte att det är mjölken de blir rika på, säger Jakob Olai, över en pizza i centrala Stockholm efter ett avslutat möte med representanter från handeln.

Jakob Olai är själv medlem i Skånemejerier, dit mjölken från gårdens 800 kor levereras.

– Vi talar med flera kedjor, vilka vill vi inte säga nu.

Misstroende mot industrin

Det Stefan Gård, Jakob Olai med flera inom Sveriges Mjölkbönder nu skissar på är något de helst hade velat slippa.

Även handeln hade egentligen önskat detta vore något som kunnat lösas inom föreningarna.

– Det är klart att det är ett misstroende mot industrin, vår industri, säger Stefan Gård. Och det är klart att handeln önskat att vi kunde lösa detta inom föreningarna.

Arla Foods som har testat de kooperativa principerna och idealen hårdast genom sin kraftiga expansion och etablerat multinationellt medlemskap visar också enligt Sveriges Mjölkbönder även upp de största bristerna, men deras kritik och lösning påverkar alla.

450 miljoner kilo

Initialt handlar det om att erbjuda handeln den mjölk som i dag motsvaras av emv-mjölk, kanske 15 procent eller cirka 450 miljoner kilo totalt i landet.

Tanken är dock att huvuddelen av mjölken senare ska gå via handeln, som via anbud lägger ut produktionen till mejeriindustrin.

Idén vilar också på den grund att svenska mjölkbönder har rätt att splitta sina leveranser. Andelen varierar. Arla har till exempel satt gränsen vid 50 procent.

Beslut i morgon

Stefan Gård och Jakob Olai säger sig ha blivit varnade för att sätta sig i knät på handeln.

Mjölkkooperationen kan delvis undanröja detta hot genom att införa kontraktsbetalning, något som nu till stor del gäller inom den mer eller mindre privatiserade slakten.

– Företagare som är framgångsrika producerar en vara som är såld. Den som producerar något utan att veta vad han säljer eller hur mycket han får kommer inte att tjäna några riktiga pengar, säger Stefan Gård.

I morgon kan Sveriges Mjölkbönders 1 240 medlemmar skriva historia om de vid stämman på Jakob Olai gård utanför Vikingstad ger styrelsen mandat att utforma denna nya producentförening.

 

Jerry Simonsson
08-588 367 32

 


Skriv en kommentar


Tipsa en vän om denna nyhet:


« Visa alla nyheter
« Prenumerera
Publicerad 2015-03-24, 18:24
Uppdaterad 2015-03-24, 18:24

Annonser

Fond för mjölkbönder!

Nu finns möjlighet för dig att få ekonomisk hjälp att driva viktiga frågor vidare. Läs mer!

-------------------------

-------------------------