Sveriges Mjölkbönder Ordf:
Stefan Gård
Tolerud gård
661 92 Säffle
Tlf 070-62 222 33
stefan.gard@hotmail.com

Närmre analys av Buchts punkter - Vad ger pengar i företaget?

86 punkter med effektivisering av redan gjorda ansträngningar på gårdsnivå och 1 punkt med 500 miljoner i lån till företag i kris med överlevnadsförmåga.

En intensiv vår med många möten

Hela våren har lagts ner i möten och träffar. Nu kan vi sammanfatta vilken typ av frukt Buchts högnivåmöten givit. Vi har poängterat att det måste komma åtgärder som fort märks av i mjölkföretagens kassa, höjda intäkter eller sänkta kostnader. Några sådana förslag kunde tex vara en anpassning av punktskatter till EU-nivå eller ett slopande av beteskravet.

 

Åtgärder som märks av direkt = Anpassning av punktskatter och slopat beteskrav

Av 87 punkter finns bara en som med säkerhet förbättrar situationen i kassan för vissa företag. Statliga lånegarantierna. 500 miljoner ska med hjälp av banker fördelas i företag som fortfarande har möjlighet att överleva. Det är en bra punkt. Men vi behöver också konkreta åtgärder här och nu för att inte ligga sämst till på marknaden när priset viker. Beteskravet omnämner man tex såhär "LRF Mjölk och Jordbruksverket fortsätter tillsammans att undersöka möjligheten att modernisera beteslagstiftningen". Vi kanske är pessimistiska, men inom LRF:s organistaion finns även många som är positiva till beteslagstiftningen som den är. Risken är alltid att dessa får någonting att säga till om som leder till en liten omformulering i föreskrifterna bara.

 

Resultatet - En bra mjölkföretagardag

Men det är klart att även om 86 punkter av 87 i stort endast syftar till att vässa oss i dom ämnen vi redan själva råder över, så är det med viss spänning man följer detta. Snart lär vi få höra Alliansen och SD:s synpunkter, vilka inte lär vara bakbundna av samarbetspartners. Tipset kunde vara att lägga förslag som räcker längre än till en bra mjölkföretagardag en vinterdag.

 

Direktlänk till handlingsplan (kortare version):

http://www.lantbruk.com/sites/lantbruk.com/files/87punkter-for-mjolkkrisen.pdf

 

Direktlänk till handlingsplan (längre version med utveckling av resonemang):

http://www.lrf.se/globalassets/dokument/om-lrf/branscher/lrf-mjolk/ovriga/handlingsplan-mjolk-20150521.pdf


Skriv en kommentar


Tipsa en vän om denna nyhet:


« Visa alla nyheter
« Prenumerera
Publicerad 2015-05-29, 21:25
Uppdaterad 2015-05-29, 21:25

Annonser

Fond för mjölkbönder!

Nu finns möjlighet för dig att få ekonomisk hjälp att driva viktiga frågor vidare. Läs mer!

-------------------------

-------------------------