Sveriges Mjölkbönder Ordf:
Stefan Gård
Tolerud gård
661 92 Säffle
Tlf 070-62 222 33
stefan.gard@hotmail.com

Rapport från frukostseminarium - beteskrav - Naturskyddsföreningen 26/3-15

Betesförespråkarna möter motstånd på hemmaplan

 

På ett betesseminarium som Svenska Naturskyddsföreningen höll den 26 mars hyllade de inbjudna talarna det svenska beteskravet. Ingen konventionell mjölkproducent var inbjuden att tala utan forskaren Birgitta Staaf Larsson inledde med att ensidigt lyfta fram betets alla fördelar.

Birgitta Staaf Larsson hänvisade till ett flertal undersökningar av vilka absoluta huvuddelen är baserad på forskning under tidigt 90-tal till tidigt 2000 tal. Hon valde också att inte prata om problem som beteskravet medför för större besättningar. Att hänvisa till forskning är inte fel, men det är av högsta vikt att inte generalisera gammal forskning med gamla system på nyare anläggningar.

Sedan hade betesföreträdarna ytterligare ess i ärmen från regeringspartierna S och MP. Några lättnader i djurskyddslagen är inte aktuella utan tvärtom påminner man om att kontrollerna av djurskyddet kommer att öka, så som det står i regeringsförklaringen.

Den politiska ljusglimten var Kristina Yngwe från Centerpartiet, som åtminstone belyste det allvarliga läget i svensk mjölkproduktion och att om ingenting görs kommer minskningen av mjölkgårdar att accelerera.

 

Kristina Yngwe för fram sina argument
för en förändrad beteslagstiftning.

 

Även Palle Borgström från LRF Mjölk hade samma budskap och att LRF vill se regeländringar och dispensmöjligheter kring beteskravet. Palle påpekade också den sneda fördelningen av deltagare på seminariet eftersom bara en handfull mjölkbönder fanns i publiken.

Carl-Erik Ehrenkrona, ordförande för eko-odlarna, tog också tillfället i akt och förklarade hur bra betet fungerar på hans gård med 300 kor. De har inga som helst problem med betet på hans gård och även efter utbyggnaden med 200 kor kommer man att klara beteskravet galant. Turligt nog fick Ehrenkrona inte ensamrätt till den ekologiska mjölkproduktionens syn på saken. Det fanns ytterligare en ekologisk mjölkbonde närvarande som lobbade för en förändring av beteslagstiftningen.

Man kan ändå fråga sig varför eko-odlarna lägger sig i debatten om beteskravet? Eko-kor är på bete i hela världen och de bönderna har själva valt den produktionen och får också ut mervärdet på marknaden. Varför skapa en konflikt med konventionella bönder om detta?  Det är ju inte rimligt att vi som har konventionella kor börjar propagera t ex för att eko-kor inte ska få avhornas?

Det var ett delvis åsiktsvinklat seminarium och tiden för kommentarer var mycket kort. Edvin Gunnarsson hann ändå få fram budskapet om problemet i att man från myndigheter och organisationer misstror mjölkbönder om att värna sina djurs hälsa. Är korna stressade märks det direkt i mjlölktanken. Det är dom med bäst stallar ur djurvälfärdssynpunkt man hugget huvudet på med en beteslagstiftning.

Eftersom tiden för disskussion under seminariumet var mycket kort, så stannade vi lika länge efteråt för efterdiskussioner. Även om det förmodligen behövs ca fem möten till för att övertyga NSF, så lyssnade man på vad vi sa och än om framstegen var ytterst små, så är känslan efter mötet att framsteg gjordes.

 

Jacob Olai,

Edvin Gunnarsson, 

Sveriges Mjölkbönder

Kristina Yngwe för fram sina argument för en

förändrad beteslagstiftning


Skriv en kommentar


Tipsa en vän om denna nyhet:


« Visa alla nyheter
« Prenumerera
Publicerad 2015-03-29, 16:11
Uppdaterad 2015-03-29, 16:11

Annonser

Fond för mjölkbönder!

Nu finns möjlighet för dig att få ekonomisk hjälp att driva viktiga frågor vidare. Läs mer!

-------------------------

-------------------------