Sveriges Mjölkbönder Ordf:
Stefan Gård
Tolerud gård
661 92 Säffle
Tlf 070-62 222 33
stefan.gard@hotmail.com

Regeringens så kallade miljardsatsning. En miljonsatsning

Populism på skamslig nivå


Nog har dom flesta hört Magdalena Andersson eller Sven-Erik Bucht säga att det är en miljardsatsning man nu gör på mjölkbönderna.

I realiteten har man i budgeten avsatt 500 miljoner för kreditgarantier, ökat Norrlandsstödet med 14 miljoner och tagit fram en lista på vad mestadels branschen själv kan göra.

Vi börjar med kreditgarantierna. Lån som endast ska kunna gå till bankkunder som banken själv inte ser någon risk med. Därför har nu bankerna slagit ifrån sig förslaget för att istället få riktiga åtgärder från politiken som hjälper mjölkföretagen på sikt.

Vi fortsätter med Norrlandsstödet. Norrland har man ett nationellt stöd för att kompensera för ökade kostnader med bl.a avstånd. När en gård lägger ner, så försvinner den gårdens andel från budgeten. Således minskar kostnaden för Norrlandsstödet över tid. Nu ska man istället fördela dessa pengar på kvarvarande företag, vilket är rätt, men det hjälper endast i norra Sverige.

Man har ökat återbetalningen av dieselskatt. Men skattesatsen har även den höjts och kommer efter beslut öka årligen. Sammantaget har dieselskatten minskat med 29 öre/liter.

Utöver dessa andra åtgärder har man även tagit fram en lista på 87 punkter. Mestadels innehållande punkter av vad branschen själv kan göra.

 

Vad som sägs vara en miljardsatsning är i själva verket ett ökat stöd på några miljoner i Norrland och en sänkning av dieselskatten motsvarande kostnaden på 1 öre/liter producerad mjölk.

Populism når nya höjder

 

Sven-Erik Bucht - Nice words don't pay bills!

 

 

Detta vill vi se:

1) Likviditetshöjning på 15 000 euro per gård (enligt EU-regler)

 

2) Slopande av beteskravet

 

3) Marknadsharmonisering av dieselskatt


Skriv en kommentar


Tipsa en vän om denna nyhet:


« Visa alla nyheter
« Prenumerera
Publicerad 2015-09-13, 14:56
Uppdaterad 2015-09-13, 14:56

Annonser

Fond för mjölkbönder!

Nu finns möjlighet för dig att få ekonomisk hjälp att driva viktiga frågor vidare. Läs mer!

-------------------------

-------------------------